Waarom traditionele veranderprogramma’s niet werken

Hoe maken we onze beoogde verandering tot een succes? Het is een van de meest besproken onderwerpen binnen organisaties. Maar waarom lukt het vaak niet om veranderingen echt blijvend door te voeren? Als we het meest aangehaalde onderzoek van McKinsey moeten geloven, zou maar liefst 70% van de veranderingen mislukken. Ik mis de nuance hierin. Want wat mislukt er dan precies en binnen welke omstandigheden is dit gemeten? Wel kan ik na twintig jaar ervaring met veranderen volmondig beweren: traditionele veranderingsprogramma’s werken niet.

 

In traditionele veranderprocessen wordt de verandering nog steeds opgelegd aan de mensen in de organisatie. Dit maakt het onnodig moeilijk voor mensen om zich betrokken te voelen en enthousiast mee te willen werken aan de verandering. Het blijkt nog steeds lastig te zijn voor organisatie om de comfortzone te verlaten. Om van de gebaande paden af te stappen en creatief te gaan nadenken over manieren waarop het leiderschap wel samen met medewerkers een verandering kunnen vormgeven. Doodeng, vinden sommigen. Stel dat er teveel kritiek komt en het proces vertraagd wordt? Een gemiste kans. Juist door de stem van de mensen te horen voorkom je vertraging en verlies van kostbare tijd en geld.

 

Daarnaast wordt bij een traditionele aanpak de verandering als een grote olifant gepresenteerd, die in één keer naar binnen geharkt moet worden. Zijn het niet de medewerkers die acuut beginnen te bibberen, dan zijn het wel de managers en teamleiders. Och jee, wat nu weer? Dat kan er ook nog wel bij. Door de verandering op te delen in kleinere delen die gemakkelijker te behappen zijn, wordt de verandering veel concreter voor mensen. Splits de verandering op in specifieke problemen die binnen een paar weken kunnen worden opgelost en aangepakt. Hierdoor wordt de verandering als zinvol ervaren mensen en zien mensen direct het nut.

 

Bij een traditionele veranderaanpak worden positieve resultaten vaak niet zichtbaar gemaakt. Juist door positieve resultaten te laten zien en achter iedere mijlpaal een duidelijke punt te zetten, blijft het aantrekkelijk voor mensen om zich in te zetten voor een verandering. Houdt focus, laat mensen aan het woord en blijf verhalen vertellen van het positieve verschil dat de verandering al heeft gebracht. Dit voorkomt veranderingsmoeheid en creëert vertrouwen voor de volgende stap of de volgende verandering, die onherroepelijk gaat komen.

 

Er zit nog veel meer in het vat van mogelijkheden dan je nu misschien denkt. Als je durft af te stappen van een traditionele veranderaanpak en bereid bent echt te onderzoeken wat wel werkt voor jouw organisatie, neem dan contact met me op, dan bespreken we samen jouw verandervraagstukken.